Bolile metabolice

Bolile metabolice

Bolile metabolice reprezintă un grup de afecțiuni dintre care, în ultimii ani s-au impus ca prepoderente:

– diabetul zaharat
– dislipidemiile
– obezitatea
– sindromul metabolic.

Sunt patologia modernității, a belșugului de oferte alimentare și sunt extrem de amenințătoare pentru sănătatea omului. Toate aceste boli menționate mai sus sunt legate între ele, agravarea uneia determină apariția sau dezechilibrul celeilalte.

Iată un exemplu: o persoană obeză, pe măsură ce crește în greutate poate dezvolta diabet zaharat de tip 2. De asemenea, pacientul cu diabet zaharat, dacă nu respecta regimul alimentar – care este la fel de important ca și tratamentul medicamentos, poate dezvolta complicații multiple.

Cauzele bolilor metabolice

  • Factori individuali – boli genetice – acestea se întâlnesc rar, de obicei diagnosticul se pune în copilărie
  • Stilul de viață nesănătos – alimentație nesănătoasă, lipsa de mișcare, fumat, consumul de alcool, consumul de băuturi îndulcite, somn insuficient.
  • Factori psihologici – reacția la stresul zilnic prin anxietate, depresie, epuizare, tulburări de somn, nivel educațional și cultural scăzut, lipsa locului de muncă, sărăcia, chiar și unele medicamente.

Putem preveni bolile metabolice?

În mod sigur DA! Cel mai frumos lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru el este să-și modifice stilul de viață. Când ați mers ultima dată pe jos? Pur și simplu să ieșiți din casă cu cele mai comode încălțări și să vă plimbați…fără să cumpărași nimic, doar să admirați schimbările mici ale orașului!

E cel mai ușor lucru de făcut – plimbarea de după masa de seară, să vă așezați gândurile, să îi povestiți partenerului cum v-a fost ziua, să ascultati zgomotul orașului… ATÂT! Credeti ca e greu?

Mersul de seară este ajutorul pe care dumneavoastră vi-l dați pentru o viată mai lungă și mai bună. De ce spun acest lucru? Este un efort în plus față de ceea ce faceți. Astfel veți consuma energie și scădeți în greutate – se consumă colesterolul „rău”, se secretă hormoni care vă vor da o stare de bine, iar somnul va fi mai liniștit.

Un articol realizat de Dr. Loredana Baroană – medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice, Clinica Doctor MED