Ce sunt trigliceridele?

Ce sunt trigliceridele?

Un articol realizat de Dr. Loredana Baroană – medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice.

Trigliceridele reprezintă cel mai important depozit de energie al organismului. Sunt lipide circulante care pot fi stocate în țesuturi. Ficatul transformă surplusul de glucoză în trigliceride (ficatul este principalul organ de conversie al glucidelor în acizi graşi).

 Alimentele bogate în grăsimi, cele bogate în zahăr și mai ales combinația lor determină creșterea trigliceridelor. Alcoolul intră și el în categoria celor care determină creșterea trigliceridelor. Nivelurile crescute ale trigliceridelor si ale colesterolului duc invariabil la apariţia aterosclerozei, a bolilor de inimă si a accidentelor vasculare.

Stilul de viață sănătos, scăderea în greutate, exercițiile aerobe, reducerea aportului de grăsimi din alimentație și reducerea consumului de alcool determină scăderea trigliceridelor. La fel cum creșterea în greutate s-a produs treptat, scăderea trigliceridelor doar prin dietă nu va fi spectaculoasă, peste noapte. Este necesară mișcarea.

Activitatea zilnică din gospodărie nu o putem considera mișcare, chiar dacă efortul este mare și susținut. Este ceea ce faceți dumneavoastră de obicei. Datorită contextului pandemic a devenit mult mai dificilă efectuarea activităților sportive în mod organizat sau a mișcării. Sau doar am profitat de situație să ne mișcam mai putin decât o faceam înainte. Considerăm miscare, activitatea efectuată suplimentar față de rutina zilnică.

Alimentația sănătoasă, care ajută la scăderea trigliceridelor și a colesterolului, înseamnă să mâncați echilibrat. Adică din fiecare câte puțin, fără exagerare. Să evitați anumite alimente și moduri de preparare a lor: mezeluri, carne grasă, untură, alimente procesate, prăjite. Evitați tava de prăjituri, este suficient doar să gustați și să savurați o singură prajitură mică, ocazional, nu să vă săturați mâncând dulciuri. Alimentele prietenoase cu trigliceridele sunt cele bogate în fibre – faină integrală, orez integral, quinoa, grăsimi sănătoase care provin din avocado, nuci, ulei de măsline, carnea slabă, fără piele și pestele.

Vă doresc alegeri inspirate și să gasiți timp pentru mișcare!