Electromiografia, investigație neurologică disponibilă la Clinica Doctor Med

Electromiografia, investigație neurologică disponibilă la Clinica Doctor Med

Află mai multe despre electromiografie (EMG)!  

Medicul neurolog îți poate recomanda 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐦𝐢𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚 (EMG), o procedură care evaluează starea și buna funcționare a nervilor și mușchilor.

EMG este o procedurǎ  care permite evaluarea nervilor periferici și a activitǎții musculare.  Mai exact, este vorba despre studiul activitǎții electrice a mușchiului.

a) Cum este realizată electromiografia?

Examenul electromiografic este compus din două etape. În anumite cazuri poate fi necesară doar una dintre ele. În prima parte a examinarii, ȋnregistrarea rǎspunsului muscular se realizează prin aplicarea unui stimul electric de micǎ intensitate pe traiectul nervului cercetat. Medicul așează pe piele, de obicei în zona mâinilor și picioarelor, electrozi ce aplică un mic șoc electric de suprafațǎ .

A doua etapă constă în examinarea mușchilor cu un ac-electrod. Electromiografia presupune ȋnregistrarea activitǎții electrice ȋn mușchi, fie cea generatǎ spontan fie dupǎ contracția muscularǎ.  Pentru aceasta se folosesc ace speciale, foarte fine. Acul este introdus ȋn mușchiul relaxat și mișcat puțin pentru a ȋnregistra activitatea muscularǎ ȋn repaus, apoi medicul specialist ȋți va cere sǎ ȋncordezi mușchiul studiat pentru a evalua activitatea.

 Atentie! Examinarea cu ac se poate face numai la pacienții care nu sunt sub tratament anticoagulant și care nu prezintǎ risc hemoragic semnificativ.

b) Cât dureazǎ examenul EMG?

În funcție de situație, examinarea dureazǎ de obicei ȋntre 30 și 90 de minute.

c) Când este necesară o electromiografie?

Electromiografia este necesară pentru a ajuta la diagnosticul afecțiunilor neuromusculare.

Medicul neurolog cu competență în electromiografie poate recomanda o astfel de procedură atunci când pacienții acuzǎ simptome precum: senzatia de amorțealǎ, furnicǎturi, senzație de arsurǎ/rǎcealǎ la nivelul mâinilor/picioarelor, slǎbiciune și durere musculară, crampe și cârcei, dureri  la nivelul unui membru.

Acest examen este necesar pentru stabilirea unui diagnostic corect și complet ȋn patologia sistemului nervos periferic.

d) Existǎ contraindicații pentru efectuarea EMG?

Există contraindicații în cazul persoanelor care urmează un tratament anticoagulant, dacă există infecții extinse ale pielii, pacemaker sau diatezǎ hemoragicǎ.  Pacientul trebuie sa informeze medicul înainte de procedură daca ia tratament cu Pradaxa, Eliquis, Xarelto.

Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Pacienții vor simți o ușoară durere la nivelul mușchilor care va trece ȋn câteva zile.

e) Ce pregatiri sunt necesare pentru examenul EMG?

Ȋmbrăcați-vă lejer pentru aceastǎ investigație! Nu folosiți creme, uleuri de corp ȋnainte de investigație. Pacienții pot mânca și pot bea apǎ ȋnainte de examenul EMG.  Comunicați medicului informații despre toate medicamentele (cu sau fǎrǎ prescripție medicalǎ) și suplimentele pe baza de plante pe care le luați!

Un material semnat de Dr.Ioniță Cristina – medic specialist neurolog cu competență în electromiografie.