Spirometria – testul sănătății plămânilor

Spirometria – testul sănătății plămânilor

Utilitatea de bază a spirometriei este evaluarea funcției pulmonare. Pacientul este supus unui test simplu care ajută la diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor plămânilor.

Practic, aparatul măsoară atât cantitatea de aer inspirată, precum și cât de ușor și de rapid dăm aerul afară din plămâni.

Pe baza rezultatului, medicul specialist  poate vedea cât de bine funcționează plămânii.

Când se recomandă spirometria?

Spirometria poate fi recomandată în cazul în care există suspiciunea unei afecțiuni respiratorii. Această metodă se folosește pentru a diagnostica BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), asmul dar și alte afecțiuni ale plămânilor.

Când este contraindicată spirometria?

Spirometria nu se recomandă în cazul unei intercurențe respiratorii ( tuse apărută de câteva zile, febră, frisoane, durere în gât) ci la distanță de minimum 14 zile de la un episode infectios.

Spirometria – sprijin în evaluarea post COVID-19

Plămânii sunt organul cel mai afectat de COVID-19. Această boală lasă numeroase efecte pe termen lung, care pot afecta semnificativ capacitatea pulmonară. Așa se face că testele de măsurare a funcției pulmonare, printre care se numără și spirometria, sunt incluse pe lista analizelor și testelor recomandate de către medic persoanelor care au trecut prin infecția cu covid.

Pregătirea pacientului pentru spirometrie

La Clinica Doctor Med, pacientul este informat cu privire la următorul test de spirometrie la care va fi supus. Pacientul va fi așezat pe scaun, cu spatele drept şi capul în extensie.

Înaintea efectuării testului trebuie evitate:

– consumul de alcool, cu cel puțin 4 ore înainte;

– mesele grele înainte de testare

– evitați să fumați cu cel puțin o oră înainte;

– nu sunt recomandate exercițiile fizice intense cu o oră înainte de sosirea la medic

– în ziua testului se va purta îmbrăcăminte lejeră. Îndepărtați orice articol vestimentar care să vă limitează respirația! 

În ce constă testul?

Spirometria un test de efort care durează aproximativ 10-15 minute, dar care nu este dureros sau invaziv

Pacientul se va așeza pe scaun, se va pune un clește pe nas, pentru ca aerul să circule numai pe gură și va respira printr-un tub la intrucțiunile cadrelor medicale.  Acel tub este conectat la un aparat numit spirometru care va înregistra multipli parametri.

Rezultatele obținute vor fi interpretate de medicul pneumolog.